Gurët e veshkave: Lënia pas gurëve të vegjël, asimptomatikë mund të çojnë në relaps

Gurët e veshkave: Lënia pas gurëve të vegjël, asimptomatikë mund të çojnë në relaps

  • Forma e gurëve në veshka kur njerëzit kanë nivele të larta të mineraleve të caktuara të pranishme në urinën e tyre. Gurët e veshkave mund të shkaktojnë mosfunksionim të veshkave, infeksion dhe dhimbje nëse nuk trajtohen.
  • Ndonjëherë, mjekët do të heqin kirurgjikalisht gurët e veshkave. Bërja e kësaj ndonjëherë do të lërë gurë më të vegjël që nuk po shkaktojnë simptoma. Të dhënat
  • nga një studim i fundit sugjerojnë që lënia e gurëve më të vegjël, asimptomatikë në vend mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gurëve simptomatikë të veshkave përsëri në të ardhmen.

Veshkat janë organe thelbësore në trup që ndihmojnë në filtrimin e gjakut. Problemet e veshkave mund të nënkuptojnë probleme për të gjithë trupin. Gurët e veshkave janë një problem që ndonjëherë kërkon ndërhyrje kirurgjikale. Ndonjëherë, mjekët do të lënë gurë më të vegjël që nuk po shkaktojnë simptoma, por do të heqin gurë më të mëdhenj.

Një studim i fundit i botuar në New England Journal of Medicine zbuloi se heqja e gurëve më të vegjël asimptomatikë zvogëlon rrezikun e relapsit të gurëve në veshka. Ky studim shton prova që mund të ndikojnë në udhëzimet e ardhshme klinike.

opsionet e ndikimit dhe trajtimit të gurëve në veshka

Instituti Kombëtar i Diabetit dhe Sëmundjeve Digestive dhe Veshkave ofron përkufizimin e mëposhtëm për gurët e veshkave:

"Stones në veshka janë Pjesë të vështira, të ngjashme me guralecët, të cilat formohen në njërën ose të dy veshkat tuaja kur nivele të larta të mineraleve të caktuara janë në urinën tuaj. "

Ndërsa gurët mbeten në veshka, njerëzit zakonisht nuk kanë simptoma. Sidoqoftë, pasi gurët të fillojnë të zbresin në fshikëz, gurët mund të shkaktojnë dhimbje të forta. Nëse mjekët nuk adresojnë në mënyrë të duhur gurët e veshkave, komplikime të tilla si dështimi i veshkave mund të zhvillohen.

Gurët e veshkave shpesh janë mjaft të vegjël për të kaluar në urinë, por ndonjëherë, gurët mund të jenë shumë të mëdhenj për të kaluar vetë. Këto gurë më të mëdhenj mund të kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale për të ndihmuar në heqjen. Një opsion është heqja endoskopike e gurëve, ku një shtrirje kalohet nëpër fshikëz dhe në ureter ose veshkë.

Dr. David Goldfarb, nefrolog dhe bashkëthemelues dhe anëtar i bordit këshillimor të Moonstone Nutrition, jo të përfshirë në studim, shpjegoi për Lajmet Mjekësore sot:

"Disa gurë në veshka kalojnë Spontanisht, dhe disa (mbase 20%) kanë nevojë për ndërhyrjen e një urologu për t’u hequr. Gurët më të mëdhenj kanë më shumë të ngjarë të jenë të vështira për t’u kaluar. Edhe gurët që kalojnë mund të shkaktojnë dhimbje të konsiderueshme dhe mjerim, kërkojnë imazhe dhe ndërhyrje, dhe padyshim që kanë një kosto gjithashtu.

Ata janë vizita më e zakonshme e dhomës së urgjencës urologjike, dhe kështu kostoja në Shtetet e Bashkuara është vlerësuar si 10 miliardë dollarë, përfshirë punën e humbur. Gurët gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë infeksione të traktit urinar; Një trakt urinar i penguar dhe i infektuar është një emergjencë. "

Përfitimi i heqjes së gurëve të vegjël, asimptomatikë

Mjekët duhet të marrin parasysh situatën dhe nevojat unike të secilit person me gurë në veshka. Kur njerëzit i nënshtrohen heqjes së gurëve simptomatikë të veshkave, gurë më të vegjël që nuk po shkaktojnë simptoma mund të shfaqen në imazh.

Studiuesit në studimin aktual u përpoqën të përcaktonin nëse kishte një përfitim për të hequr këto gurë asimptomatikë te njerëzit që tashmë i nënshtroheshin heqjes së gurëve simptomatikë.

Studimi ishte një provë multicenter, e rastësishme, e kontrolluar dhe regjistroi 75 pacientë të rritur të planifikuar t’i nënshtrohen trajtimit kirurgjikal endoskopik të një guri parësor të veshkave. Përafërsisht gjysma e pacientëve kishin hequr gurin e madh parësor (grupi i kontrollit), ndërsa pacientët e mbetur gjithashtu kishin hequr gurë asimptomatikë më të vegjël (grupi i trajtimit). Studiuesit

pastaj shikuan incidencën e relapsit, të cilin ata i matën si incidente të pjesëmarrësve që pësuan rritje të gurëve sekondarë, vizita në dhomë urgjente ose operacione.

Rezultatet e studimit zbuluan se grupi i trajtimit kishte një rrezik shumë më të ulët të relapsit. Në mesin e pjesëmarrësve në grupin e trajtimit, vetëm 16% e tyre pësuan një rikthim. Ndër grupin e kontrollit, 63% pësuan një rikthim. Koha mesatare e përcjelljes me pjesëmarrësit ishte pak më shumë se katër vjet.

Autori i Studimit dhe Profesor me Universitetin e Uashingtonit, Michael R. Baily, Ph.D., vuri në dukje pikat kryesore të rezultateve të studimit në MNT:

"Ne e gjetëm atë vetëm të shtuar 25 minuta në operacion, dhe njerëzit që ktheheshin në departamentin e urgjencës pas operacionit ishin të njëjta nëse do të nxirrnin gurët e vegjël gjatë operacionit apo jo. Kështu që kishte pak dobësi. Përpjekja ishte shansi juaj që këto gurë të rriteshin dhe të bënte që të kthehesh në departamentin e urgjencës ose për operacion u zvogëlua me 82% në 4 vjet. Kështu që pas 4 vjetësh, 63% e gurëve të patrajtuar shkaktuan relaps dhe vetëm 16% në ato që kishin operacion. "

Kufizimet e studimit dhe hulumtimet e vazhdueshme

Studimi ofron të dhëna të vlefshme, dhe si teknologji dhe përparim i hulumtimit, rekomandimet klinike në këtë fushë mund të ndryshojnë. Sidoqoftë, studimi përfshinte vetëm një madhësi të vogël të mostrës së pjesëmarrësve kryesisht të bardhë. Madhësia e vogël e mostrës kufizon aftësinë për të përgjithësuar rezultatet e studimit dhe tregon nevojën për hulumtime të mëtejshme. Për më tepër, studiuesit dhe kirurgët e dinin se cilët pjesëmarrës ishin në cilin grup, të cilët mund të kenë ndikuar në rezultatet e studimit.

Dr. Eva Shelton në Brigham dhe Spitalin e Grave në Boston, MA, i cili nuk është i përfshirë në studim, vuri në dukje për MNT fotografinë e mëposhtme më të gjerë:

"… pacientë që kishin të vogla Gurët asimptomatikë të veshkave të hequra ishin pa gur për dy vjet më shumë sesa ata që nuk kishin hypertea komente larguar gurë. Kjo ka kuptim sepse nëse gurët nuk do të hiqen, atëherë ata kanë më shumë të ngjarë të shkaktojnë simptoma (dhimbje

engesë/gjakderdhje/etj.)…

Unë do të isha kurioz të dëgjoj se çfarë janë komorbiditetet dhe Arsyeja pas pse pacientët po zhvillonin gurë të përsëritur. Trajtimi i shkakut rrënjësor të gurëve në fund të fundit mund të jetë përgjigjja më e mirë. "

Mjekët mund të punojnë kështu për të ndihmuar në parandalimin e gurëve në veshka si pjesë e trajtimit holistik.

Prof. Baily më tej vuri në dukje se ndërsa opsionet e trajtimit për gurët e veshkave përmirësohen, mund të bëhet më e zakonshme që mjekët të heqin gurët asimptomatikë.

"Ne po punojmë në terapi jo -tërheqëse me ultratinguj për të thyer gurë ndërsa jeni zgjuar në departamentin e urgjencës ose në zyrën e mjekut dhe në të njëjtën kohë me të njëjtën ultratinguj për të shtyrë dhe ripozicionuar fragmentet në mënyrë që ata të kalojnë pa dhimbje me të Urina, ”shpjegoi Prof Baily. "Nëse këto teknologji përfundojnë të funksionojnë, si dhe ato duket se, atëherë trajtimi i ndonjë guri të vogël përpara se të shkaktojë një problem mund të ketë kuptim."

  • Sëmundja e veshkave

Share this story

COMMENTS Expand -