Ossificans Myositis: Simptomat dhe Trajtimi

Ossificans Myositis: Simptomat dhe Trajtimi

Myositis ossificans është një gjendje kur indet e eshtrave formohen brenda muskujve ose indeve të tjera të buta pas një dëmtimi. Ajo ka tendencë të zhvillohet tek të rriturit dhe atletët e rinj që kanë më shumë të ngjarë të pësojnë lëndime traumatike.

shumicën e kohës, miositi ossificans ndodh në muskujt e mëdhenj të krahëve ose këmbëve.

Myositi ossificans zakonisht ndodh kur një person ka përjetuar një dëmtim të vetëm traumatik, siç është mbajtja e një hit ndërsa luan futboll ose futboll që shkakton një mavijosje të thellë të muskujve.

Mund të ndodhë edhe kur ka një dëmtim të përsëritur në të njëjtën zonë, siç është në kofshët e kalorësve me kalë. Shumë rrallë, ossifitë e miozitit mund të ndodhin pas një tendosje të rëndë të muskujve.

Pavarësisht nga shkaku, miositi ossificans ndodh kur trupi bën një gabim në procesin e shërimit. Qelizat e muskujve, të njohura edhe si fibroblaste, zëvendësohen aksidentalisht nga qelizat e papjekura të kockave në vendin e dëmtimit.

Përfundimisht, kjo mund të shkaktojë që një gungë e fortë ose përplasje të zhvillohet brenda muskujve. Ky është një proces gradual dhe fillon brenda disa javësh pas dëmtimit fillestar.

Mund të jetë e vështirë të parashikohet se kush do të marrë miositis ossificans, por gjendja është më e përhapur tek të rriturit dhe atletët e rinj aktivë.

Ossificans Myositis ndodh te njerëzit që marrin pjesë në sport në të gjitha nivelet, nga ata që janë duke luajtur vetëm për argëtim deri tek atletët shumë konkurrues ose profesionistë.

Gjithashtu, njerëzit që janë të paralizuar nga beli poshtë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë miositis ossificans, edhe nëse nuk kanë një dëmtim specifik.

Simptomat

Për dallim nga llojet e tjera tipike të muskujve ose dëmtimet, njerëzit me miositis ossificans mund të vërejnë se dhimbja e tyre përkeqësohet me kohën në vend që të përmirësohet.

Dikush me këtë gjendje gjithashtu mund të vërejë ndryshime në muskulin e prekur, duke përfshirë:

 • ngrohtësi
 • Ellingnjtja
 • Një gungë ose përplasje
 • Ulur gamën e lëvizjes

Personi ka marrë për të menaxhuar dhimbjen ose dëmtimin.

Nëse ka kaluar të paktën 2-3 javë nga fillimi i dhimbjes ose simptomave të tjera, mjeku mund të urdhërojë disa teste të imazhit për të kërkuar prova të rritjes së kockave në indin e butë. > . Shumica e rrezeve X nuk do të paraqesin asnjë anomali në 2-3 javët e para pas dëmtimit, por do të tregojnë ndryshime pas 3-4 javësh.

 • Ultratingulli: Ultratinguj përdorin valë të shëndosha për të parë indet e buta. Ato janë një test i hershëm diagnostikues që mund të përdoret për të kërkuar ndryshimet që lidhen me miozitin ossificans. Ultrasonografia varet nga aftësia e personit që lexon skanimet, kështu që shumë mjekë nuk e rekomandojnë shpesh atë si testin e parë.
 • Skanimi i tomografisë së llogaritur (CT): Mjekët zakonisht mund të shohin zhvillimin e hershëm të indeve kockore në indet e buta. Sidoqoftë, nuk është 100 përqind e besueshme, dhe nëse një mjek dyshon se dikush ka miositis ossificans, ata mund të kryejnë testime shtesë për të bërë diagnozën.
 • Imazhet e rezonancës magnetike (MRI): Një MRI është një metodë e preferuar për të parë rritjen e indeve të buta. Një mjek mund të porosis ende teste shtesë për të krahasuar dhe konfirmuar një diagnozë.
 • Një biopsi e rritjes gjithashtu mund të merret dhe vlerësohet në një laborator.

  Ndonjëherë, testimi i hershëm diagnostikues mund të ngatërrojë miozitin ossificans me lloje të caktuara të kancereve të indeve të buta. Si rezultat, mjeku mund të urdhërojë testime shtesë për të konfirmuar diagnozën.

  Trajtimi

  Myositis ossificans zakonisht zgjidhet më vete. Marrja e qetësuesve të dhimbjes, të tilla si naproxen ose ibuprofen, mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit.

  Gjëra të tjera që një person mund të bëjë në shtëpi përfshijnë:

  Zona e prekur

 • Shtrirja e butë
 • Mbështetja e muskujve të prekur me një fashë elastike për të zvogëluar ënjtjen
 • pas 48 deri në 72 orët e para, një person Mund të fillojë terapinë fizike për të krijuar forcë në muskul. Terapia

  duhet të fillojë me një gamë të asistuar të ushtrimeve lëvizëse – kjo përfshin lëvizjen e nyjeve ngadalë dhe butësisht në të gjitha drejtimet për të parë se sa larg do të shkojnë – dhe gradualisht të përparojnë në ushtrime të plota dinamike pasi muskujt rimarrin forcën.

  Nëse qetësuesit e dhimbjes, terapia fizike dhe masat e tjera të kujdesit në shtëpi nuk janë efektive në trajtimin e miozitit ossificans, mund të nevojiten heqja kirurgjikale e rritjes. Kirurgjia

  zakonisht përdoret vetëm në rastet me:

  • dhimbje të forta
  • Rritjet që ndërhyjnë në nervat, nyjet ose enët e gjakut aty pranë
  • Gama e dobët e lëvizjes që e bën të vështirë kryerjen e aktiviteteve të përditshme
  • Ndërsa mund të jetë e vështirë të parashikohet se kush do të marrë miositis ossificans, është e rëndësishme të trajtoni çdo dëmtim menjëherë duke përdorur R.I.C.E. Metoda. Kjo është:

   një atlet që mban një dëmtim mund të ketë nevojë për të lënë lojën ose ngjarjen, veçanërisht nëse ka ënjtje ose fryrje të konsiderueshme.

   Shtrirja e butë dhe diapazoni i ushtrimeve të lëvizjes janë gjithashtu thelbësore pas një dëmtimi; Myositi ossificans ka më shumë të ngjarë të ndikojë në një muskul që nuk po përdoret.

   Nëse simptomat nuk zgjidhen vetë ose me kujdesin e duhur në shtëpi, është e rëndësishme të shihni një mjek.

   Outlook

   Outlook për dikë me miositis ossificans është i mirë. Gjendja zakonisht zgjidhet me kujdesin në shtëpi, megjithëse disa njerëz do të kenë ngurtësi ose siklet deri në një vit pas dëmtimit fillestar.

   isshtë e rëndësishme të pushoni pas një dëmtimi dhe të ndiqni një plan trajtimi të rekomanduar nga një mjek ose terapist fizik.

   Dikush me miositis ossificans duhet të sigurohet që ata të ndjekin të gjitha udhëzimet në lidhje me aktivitetin, shtrirjen dhe ushtrimet e tjera për të siguruar që ata të mos e dëmtojnë gjymtyrën më tej.

  • dhembjet e trupit
  • kockat/ortopedia
  • Mjekësia sportive/fitnesi

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe vizatime Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale wormin ku te blej

  .

  Share this story

  COMMENTS Expand -